Kennismaken met Karin Wormsbaecher
25 april 2023Het was het jaar 2016. Natasja van Bussel hielp met haar man Raymond en haar vier kinderen Mauro, Dani, Sacha en Milan die zomer Beautiful Kidz in Namibië. (Kijk ook op de blog: Busseltjes op reis)
Natasja legt uit: “Ik had een proefabonnement op Eva. Wij zochten ontwikkelingswerk in Namibië voor de zomerperiode. We wilden iets vinden wat paste bij ons en onze gaven en het artikel in Eva over Beautiful Kidz sprak ons aan en we besloten te mailen. We hadden een specifieke wens: een bakkerij opzetten. De organisatie reageerde binnen twee dagen.”
We mochten komen helpen in Namibië. Van tevoren vroegen we van twee kerken sponsoring voor materialen in de bakkerij. Het is wonderbaarlijk hoe dat liep en we reisden af naar Ovitoto.
Activiteiten
“Raymond heeft de bakkerij opgezet bij de pre-school van Beautiful Kidz, in een gebouw dat er al stond. Hij schafte materialen aan en begon zelf brood te bakken. De hoofdzaak was te kijken hoe je een brood zo goedkoop mogelijk kunt verkopen aan bewoners uit de wijk. Na een poosje werkte Raymond Hitjevi in, die het werk na onze periode zou overnemen.”
“Wij ontmoetten Hitjevi voor het eerst toen hij een brood kwam kopen. Hij vroeg hoelang de verkoop zou blijven plaatsvinden, aangezien hij dichtbij woont. Raymond zei: ‘I hope forever!’. We keken elkaar aan en wisten dat Hitjevi de juiste persoon was om de bakkerij over te nemen. Een brood kostte acht Namibische dollars, oftewel € 0,45.”
De bakkerij was hartverwarmend. Niet alleen de broodjes , maar ook de harten werden warm. We konden iets achterlaten wat van wezenlijk belang is.
“Daarnaast hielpen we op de pre-school in Ovitoto, zo’n anderhalf uur rijden van Windhoek, ver van de bewoonde wereld. Hier begeleidden we kinderen van drie tot zes jaar in het onderwijs. Daarmee zorgden we voor alles wat noodzakelijk is. Denk aan kleding en maaltijden. Ook hebben we een hydrocultuur opgezet, waarin we groenten gingen telen op water in plaats van grond. Op die manier zorgden we voor meer gewas. Dat was echt pionierswerk. Hitjevi nam ook dit project over.”